A kertről

A pillangók törékeny lények, akár a körülöttünk lévő természet. Csodáljuk, ha szép, elfogadjuk, hogy van és közös feladatunk, hogy minden apró kis elemét megőrizzük a jövőnek. Vigyázni akkor tudunk valamire, ha ismerjük. Ha tudjuk mi az, amire vigyáznunk kell a körülöttünk nyüzsgő, mozgó, viruló életre: a talajban lakó apró kis lényekre, a petékre és lárvákra a leveleken, a szúnyog és szitakötő lárvákra, a békaivadékokra a vízben, a fákra és növényekre, az apró kis rágcsálókra és sünökre a bokrok alján, a vadnyulakra és az őzekre, az alkonyatkor vadászni induló denevérekre, a napsütésben cikázó fecskékre, az énekes madarakra, az éjjeli baglyokra és a pillangókra a ragyogó nyári napsütésben.

A Pillangó kert projektnek ez a küldetése. Megismertetni és megőrizni kicsikkel és nagyokkal, minden érdeklődővel azt az összetett ökológiai rendszert, amit egy kert és a körülötte lévő környezet jelent.

Maga a Pillangókert egy 4400 m2-es, hagyományos falusi porta alapjain továbbgondolt, modern szemléletű, organikus módon működő ökológiai szemléletű kert, amelynek részei: a falusi ház körüli pihenő kert, a konyhakert, a patakpart, valamint a gyümölcsös kert kaszálóval és virágos réttel. Tervezéskor felhasználva a kerttörténeti, az ökológiai, a permakultúra és biokertészkedésből származó tapasztalatokat és ismereteket, egyszerre esztétikai értéket képviselő alkotás és haszonkertként működő napi gyakorlat.

Megnézhető, megfogható, megfigyelhető, megtapasztalható, megtanulható és megkóstolható. Ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket a kertlátogatások, a kapcsolódó foglalkozások és workshop-ok során mindenki, aki a kertbe belép, biztosan megszerez.

A kertész

Köszönhetően édesanyámnak, gyerekkoromtól kertészkedem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kamaszként mérsékeltebb lelkesedéssel, felnőttként aztán újra, egyre átütőbbel. Nagy csodálója vagyok mindennek, ami körülöttem él és mozog. Szeretem megfigyelni, megismerni és megérteni a természetet.

Tudatosan az elmúlt tíz évben kezdtem újra kertészkedni, kezdetben a cél egy organikus (bio) veteményes kert tervezése és működtetése volt városi, családi házas környezetben. Erről szólt a Városi farm projekt és az ebből született blog. A Pillangókert egy következő lépcsőfok, a falura költözés, egyszerre szellemi és fizikai kihívás, életmód és élvezet, egy életre szóló feladat.

Beszélgetni is szeretek a kertről és arról, amit ez nekem jelent. Tanárként megtanultam átadni a tudást és a tapasztalatot, de beavatni valakit ebbe a csodálatosan komplex, bonyolult ugyanakkor izgalmas rendszerbe, amit a természet és benne a kertészkedés jelent, ez egy olyan új és izgalmas kihívás, amit beszélgetésről beszélgetésre tökéletesítek.

A pedagógus

Óvónő vagyok amióta az eszemet tudom, több mint 30 éve. Szeretem a gyerekeket, szeretem a meséket, a verseket, a hagyományokat, a barkácsolást, a természetet. Nyitott szemmel járok, hogy észrevegyek mindent, ami körülöttem él, mozog, lélegzik: a növényeket és állatokat, a fákat,a füveket, a rovarokat, a madarakat. Bármit látok, szinte észrevétlenül, de mindig azon gondolkodom, hogy milyen foglalkozás lehetne ebből, hogyan játsszam ezt el a gyerekekkel, hogyan mutassam meg nekik, hogy milyen csodálatos és sokszínű a természet?

Türelmes és jókedvű vagyok, értek a gyerekek nyelvén. Kell ennél több egy hangulatos foglalkozáshoz a Pillangókertben? Fedezzük fel együtt, hogy mennyi minden él, mozog, rejtőzködik itt, hogy milyen izgalmas világ is ez!

 

Az ezermester

Gyerekkoromban kerültem kapcsolatba először a kerttel, kertészkedéssel. Falusi legényről lévén szó, mindig segítettem édesapámnak a ház körüli munkák elvégzésében, lehetett az eresz tisztítás vagy éppen kerítés készítés. Ezáltal hamar megtanultam a kert körüli munkákat, de szívesen segítettem szüleimnek gondozni is azt. Teljes szívvel állíthatom, hogy innen fakad- szüleimnek köszönhetően- a természet, a munka szeretete.

Mint minden ezermestert, engem is mindig érdekelt a dolgok működése, miből mit lehet készíteni, hogyan lehetne másra is felhasználni. Már kiskoromban látszott, hogy tehetségem van ehhez. Mérnök ember lévén szívesen barkácsolgatok, szerelek, tervezek, és kivitelezek dolgokat, gyermekeim és feleségem nem kis örömére. Kérésükre néhány népi kismesterséget is elsajátítottam (búzafonás, kosárfonás), melyben kamatoztatni tudom kreativitásomat. Otthon vagyok az informatika világában is, mely segítséget nyújt abban, hogy az elképzeléseimet könnyebben, és precízebben tudjam kivitelezni.